Gál-Szekér Bea vagyok, mentálhigiénés szakember és relaxációs tréner.

Világéletemben fontos volt számomra másokhoz kapcsolódni, másokkal beszélgetni és másokat meghallgatni. Nem csoda, hogy már fiatalon nyitottság volt bennem egy olyan szakma iránt, ahol az emberekkel való közös munka és az ő szolgálatuk van a középpontban. 

Az egyetemi tanulmányaim után rövid időn belül egy irodai multinacionális cégnél helyezkedtem el, ahol majdnem 18 évig "koptattam a billentyűzetet". Itt lehetőségem nyílt több nyelven, több munkakörben is kipróbálni magam és időm legnagyobb részében végül HR munkakörökben (tréningek, esélyegyenlőség, sokszínűség, kommunikáció, dolgozói jóllét területeken) dolgoztam. E munkám mellett töretlenül törekedtem arra, hogy fejlesszem magam, mind a szakmai készségek, kulcskompetenciáik területén, mind az önismeret és a másokkal való együttműködés témakörében. Hiszem, hogy az egész életen át tartó tanulás segít minket abban, hogy lépést tartsunk a változásokkal, felelősen bánjunk a különböző generációk képviselőivel, látókörünket bővítsük és békében, harmonikusan éljünk saját környezetünkben. 

Az irodai munkám mellett tehát - szociális érzékenységem által megszólítva - először a hallássérültek világával ismerkedtem meg, úgy, hogy számtalan nekik szóló programon önkénteskedtem, megtanultam a jelnyelvet, majd a jelnyelvi tolmács képzettséget is megszereztem. Napi munkám mellett, később más fogyatékossági területekkel (mozgássérült, látássérült és autista emberekkel) is foglalkoztam és különböző szervezetekkel való kooperációban résztvettem (projektek, konferenciák, pályázatok).

Így alakult az, hogy a nemzetközi cég HR osztályán "megfertőztem" másokat nyitottságommal és vezetői támogatással elindítottunk egy hatékony munkaerőpiaci és készségfejlesztő beillesztési programot fogyatékos emberek számára. Az évek folyamán a sok megvalósult, színes, a dolgozók jóllétét (is) szolgáló projekt közben gyakorlatilag mentálhigiénés jellegű munkát végeztem, de szerettem volna mélyebb szaktudással, több emberismerettel viszonyulni munkatársaimhoz, így munkám mellett elvégeztem a mentálhigiénés segítő szakember egyetemi képzést is. Sokan kérdezik, hogy mit is csinál pontosan egy mentálhigiénével foglalkozó szakember. A mentálhigiéné fő feladata a lelki egészség megőrzése, védelme és a mentális betegségek megelőzése, egyúttal támogatja az egyén pszichológiai beilleszkedését a társadalomba, így a közösségi kapcsolatok erősebbé, fejlettebbé válnak. Mindannyian vágyunk arra, hogy őszintén meghallgassanak minket, mégis kevésszer tudunk jó "meghallgatók" lenni, aki bírálat vagy vélemény nélkül viszonyul a beszélgetésben a másikhoz. 

Számomra a minőségi meghallgatás, az értő figyelem mindennapi eszköz a kliensekkel való beszélgetésben, mely egy empatikus, előítéletmentes és biztonságos közegben zajlik. Nem megmondom a "tutit", hanem kísérem az ügyfelemet az általa hozott kérdéskörben, együttérzéssel, kérdésfeltevéssel és érzelmi visszatükrözéssel segítek megtalálni a kliensem egyéni megoldásához vezető utakat.  

Az irodai munkám mellett a relaxáció is belecsöppent az életembe. Évekkel ezelőtt a mindennapi stressz hatékony kezelésére kerestem megoldást és végül az autogén tréning relaxációban találtam meg, melyet 2017-ben sajátítottam el. Jótékony hatását hamar megtapasztaltam: nemcsak a feszültséget oldotta ez a számomra "csoda módszer" gyakorlása, hanem felfrissült, energizált és lelkileg is nyugodt tudtam maradni a mindennapokban. Számos fizikai tünetem is eltűnt vagy csökkent. A napi gyakorlatok során megtanultam minőségi énidőt szánni magamra, mely testileg-lelkileg megerősített. Hiszem, hogy a családunkban várva várt és megérkezett gyermekáldás is - többek között - ennek volt köszönhető. Úgy éreztem, ezt a relaxációs módszert másoknak is fontos lenne megismernie, mert egészségtámogató szerepe felbecsülhetetlen, ezért 5 év autogén tréning relaxáció saját élmény után az autogén tréning relaxációs gyakorlatvezető képzést is elvégeztem, így már hivatalosan át tudom adni másoknak ezt a "bármikor előkapható" hatékony stresszkezelő módszer gyakorlati ismeretét.

Az évek folyamán számos programot/csoportot tartottam az önismeretre nyitott embereknek. Volt, hogy a megélt fájdalmaik, csalódásuk volt fókuszban, volt, hogy egyéni határaik és azok felvállalása. Az önbecsülés építése, önmagukkal való elfogadó, együttérző viszonyulás és az életükben megjelenő negatív élmények megfelelő kezelése fontos része a csoportmunkának is. Minden alkalommal rácsodálkozom a csoport megtartó erejére, amellett, hogy minden résztvevő az egyéni figyelmet is megkapja. A biztonságos légkörben lezajló játékos, kreatív gyakorlatok segítenek a megnyílásban - mindenkinek annyira, amennyire szeretne. Szerveztem már csoportot/programot kismamáknak, édesanyáknak, szülői klubnak, nőknek, nagyothallóknak és más fogyatékossággal élőknek. Kitűzött célom, hogy csoportjaim mindenki előtt nyitva legyenek, így jövőben is folyamatosan bővítem az önismereti csoportok témáit és célcsoportjait.

Szeretettel várlak Téged is egyik csoportomon vagy egy személyre szabott egyéni konzultáción!